Gullaschbaron udgives af forfatteren selv

Selvudgivelser er langt fra kun små bøger eller digitale udgaver. To års intensiv research og skrivearbejde er netop landet på boghandlernes hylder, og det sker uden et stort forlag i ryggen, når erhvervshistoriker Søren Ellemose udgiver sit nye værk selv.

Det er en tung sag. Med en bredde på 16,5 centimeter, en højde på 24,5 centimeter og en tykkelse på næsten 4 centimeter er det på alle måder et vægtigt værk. Næsten 1,3 kg vejer bogen, men så er der også blevet plads til 528 sider med 60 illustrationer og 655 fodnoter.

Så meget skal læseren igennem i bogen om Harald Plum, der blev centrum for Danmarkshistoriens største erhvervsskandale med Landmandsbankens kollaps i 1922. Det er en erhvervshistorisk fortælling om købmandsslægten Plum i Assens, opbygningen af Det Transatlantiske Kompagni, kampen mod ØK og H.N. Andersen, royale forbindelse og konspirationsteorier samt ikke mindst et finansielt luftkastel, der truede hele landets økonomi.

Umiddelbart lyder det ikke som det oplagte manuskript for en selvudgiver, og det var da heller ikke meningen ved bogens begyndelse.

”Jeg havde oprindeligt fået bogen antaget på et af de største danske forlag, men af forskellige årsager blev bogen forsinket,” fortæller Søren Ellemose, der er forfatteren bag bogen. ”Redaktører blev skiftet undervejs, og manuskriptet gennemgik store forandringer ud fra skiftende anbefalinger. Da jeg omsider var færdig, sagde forlaget pludselig ”Nej tak”. Bogen passede ikke længere ind i deres udgivelsesplaner.”

Med det pludselige afslag kuldkastedes alle planerne om udgivelsen. I hvert fald i tre minutter. Så lang tid gik der, før forfatteren havde besluttet at udgive bogen selv.

”Afslaget var en kæmpe skuffelse. Et øjeblik så jeg alt mit forarbejde forsvinde mellem fingrene på mig. Det var et slag i ansigtet, og jeg måtte da også lige bruge tre minutter på at sunde mig,” siger Søren Ellemose med et smil. ”Folk, der kender mig, ved at jeg er stædig. At give op ligger ikke til mig, og samme dag begyndte jeg en helt ny gennemskrivning af manuskriptet.”

Afslagets lukkede dør blev i stedet til nye muligheder, hvor Søren Ellemose påtog sig det fulde ansvar for bogens udgivelse og ikke mindst for bogens indhold.

”Jeg startede forfra. Satte mig ned og skrev den bog, jeg allerhelst selv ville læse, og ikke den, som forlaget eller skiftende redaktører med forskellige indfaldsvinkler havde ønsket. Det betød, at jeg rykkede rundt på mange afsnit og skrev helt nye kapitler. Jeg fik ganske enkelt mulighed for at folde fortællingen helt ud. Bogen gik hurtigt fra 350 sider til nu over 500 sider. Det her er den mest ambitiøse erhvervsbog, jeg nogensinde har skrevet,” siger forfatteren, der ellers har 10 erhvervsbøger bag sig. Om blandt andet A.P. Møller-Mærsk, Dansk Supermarked, ØK, FLSmidth, finanskrisen og erhvervshistoriske skandaler.

Uden bekymringer er det naturligvis ikke. Som selvudgiver står Søren Ellemose nu alene med det fulde økonomiske ansvar for bogen. Investeringerne i billedmateriale, layout og trykning løber op i et 6-cifret beløb for det første oplag. Hertil kommer de mere end to års fuldtidsarbejde, som den erhvervshistoriske forfatter har brugt på at researche og skrive bogen.

”Det er en kæmpe satsning. Ingen tvivl om det. Men beslutningen gør også nogle ting meget nemmere, Jeg ved, at ansvaret er mit og mit alene. Fejl og mangler kan kun henføres til mig, og hvis salget svigter, så er det alene min skyld. Dermed skærer jeg også den traditionelle konflikt mellem forfatter og forlag bort. Det her er min bog.”

Bogen har været flere år undervejs, og det skyldes ikke mindst materialets kolossale omfang.

”Jeg er ikke kendt for at fatte mig i korthed, men bogprojektet om Harald Plum er mit mest ambitiøse nogensinde, både i kvalitet og kvantitet. Målet blev at skrive årets bedste erhvervsbog. Fortællingen om købmandssønnen fra Assens, der tog juridisk embedseksamen men fulgte familietraditionerne og kastede sig ud i forretningslivet var ganske enkelt for fascinerende,” fortæller Søren Ellemose.

”I min research er jeg stødt på konspirationsteorier, royale forbindelser, komplotter, storpolitiske forhandlinger og gigantiske svindelnumre. Det hele samlede sig til et brændende spørgsmål: hvem var egentlig denne mand, der er beskrevet som excentrisk på grænsen mellem gal og genial, som en fantast med storhedsvanvid, som gullaschbaron og handelsmand ud over alle grænser? Hvem var Harald Skovby Plum og hvordan lykkedes det ham at blive en stor mand i samtiden, blive ringeagtet af eftertiden og nærmest glemt af nutiden? Det var besvarelsen af dette spørgsmål, der dannede udgangspunkt for min fortælling,” slutter Søren Ellemose, der med denne bog for første gang har forenet det erhvervshistoriske med det personbiografiske.

Gullaschbaronen udkom 29. september 2015, er på 528 sider og koster kr. 349,- som almindelig bog. Bogen udgives på forfatterens eget, nystiftede forlag, Forlaget Forfatterskabet.dk, der allerede nu har en række udgivelser planlagt.

Fakta om bogen

Forfatter: Søren Ellemose
Titel: Gullaschbaronen. Dramaet om Harald Plum (1881-1929)
Omfang: 528 sider
Type: Trykt bog
Pris kr. 349,-
Udgivelsesdato: tirsdag den 29. september 2015
Forlag: Forfatterskabet.dkforside 2 harald plum

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.